Mert nem csak pálinkát érdemes

Ha a romantikus hangulatfestés szabályait követném, akkor – eleget téve a műfaj megkerülhetetlen ismérvének, a modorosságnak – azt írnám: csak a MontMarte-ra felkapaszkodó, bájosan szűk macskaköves utcák (értsd: sikátorok) meghitt félhomályában kacsintanak ilyen maga mutogatóan a kávézók/édességboltok kirakatai. De nem írom.

Pro primo: a környezet nem romantikus, a gigászi székesegyház helyett a Blikk elhagyott székházának árnya borul az emberre, és a szomszéd bárban sem Toulouse-Lautrec agyában lobbant be az abszintihlet. (Kocsmának ugyan kocsma volt, de egy éve levetette szeszbolt-életét, és közértként szolgálja a közt.)

Pro secundo: maga a hely sem túl romantikus. Van benne szellem(iség), de egy évtizedekig darabos hentesboltként működő helyet nem könnyű francia-stílű cukrászdává lényegíteni. A metamorfózis mégis sikerült. Mert nem a levendulás csín (Provansz), vagy a feketemacskás enteriőr (Párizs) teszi a francia "édességboltot", hanem a hab és a krém. (Fővárosi Negyed)...

Gyors és megbízható webtárhely olcsón?

10GB korlátlan webtárhely 7000Ft/év

tovább a hírhez...

Forrás: Népszava.hu - Sunday, 11 August- 17