Generációs hátizsák

A generációkon át ismétlődő sorsok kérdése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Napjaink végtelen individualizmusa azt sugallná, hogy mindenki a saját sorsának kovácsa, a tudomány azonban egyre egyértelműbben igazolja, hogy az egyén elakadási helyzetei, problémái elválaszthatatlanok az őt megelőző generációk élettapasztalatától, amelyek képesek akár a génekbe kódolódni.

 

Rachel Yehuda, izraeli születésű pszichológia­professzor holokauszt­túlélők leszármazottait vizsgálva állapította meg, hogy a szülők által átélt borzalmak, majd az azt követő poszttraumás stressz szindróma (PTSD) akár több generáción átívelve kimutatható a leszármazottak éle­tében. Ezt nevezik transzgenerációs traumának, amelynek lényege, hogy jóllehet az utódok nem voltak közvetlen áldozatai a traumának, mégis traumatizáltságra utaló tüneteket mutatnak, például depressziót, szorongást, öngyilkosságra való hajlamot, pszichoszomatikus megbetegedéseket.

A felismerés további vizsgálatokat indított, így ma már tágabban, transzgenerációs hatásokról beszélnek a szakemberek, vagyis nem feltétlenül traumákat, hanem nemzedékenként ismétlődő mintázatokat, öröklődő hajlamokat vizsgálnak. Ennek értelmében az egyéni sorsot nem csupán a közvetlen családi háttér határozza meg, hanem az három-négy, vagy akár több generáció életével, sorsával is szoros összefüggésbe hozható. ...

Gyors és megbízható webtárhely olcsón?

10GB korlátlan webtárhely 7000Ft/év

tovább a hírhez...

Forrás: Hetek - 6 nappal ezelőtt- 10